Село в Германия произвежда 321% повече енергия отколкото се нуждае!

Във Вилдполдсрид, Германия, не си поплюват що се отнася до енергийна ефективност. Продуктивното селище генерира приход в размер от 5.7 милиона долара, продавайки произведената излишна енергия на националната мрежа – изключително постижение за скромната земеделска общност.

Зелената инициатива започва през 1997 г. и днес баварското село е модел за постигане на екологична устойчивост и енергийна независимост. През последните 14 години местното управление е снабдило девет общински сгради със слънчеви панели, построило e четири биодистилатора за биогаз (като петият е в строеж) и е монтирало седем вятърноенергийни генератора (очакват се още два). В самото селище 190 частни дома имат слънчеви панели, докато районът се радва също така на три малки водноелектрически централи, екологичен контрол на ВиК и естествена система за отпадъчни води. В следствие на всички тези зелени системи се е увеличил и броя на малките бизнеси в района, които обслужват инсталациите.

Пътят към енергийната независимост

През 1999 г. кметството изработило зелената мисия на общината – WIR-2020 “Wildpoldsried Innovativ Richtungsweisend” (Wildpoldsried Innovative Leadership) – с която да се вдъхновят хората за включване в инициативите, развивайки екологично мислене и създавайки съответните работни места и бизнес компании.

WIR-2020 засяга три главни теми: а) Възобновяема Енергия и Енергоспестяване; б) Екологично Строителство на сгради (използвайки главно дървен материал); Защита на Водите и Водните ресурси (над и под земята), както и Екологично Освобождаване от Отпадъчните води.

Един от гражданите, Венделин Айнсидлер, започнал да дискутира с приятели и съседи общинското начинание, давайки начало на местното гражданско общество. По това време той не бил сигурен в каква посока ще се развият нещата, но искал обществото да е активна група, която да поведе новите инициативи във Вилдполдсрид. За следващите години те създават две компании, които реализират седемте вятърноенергийни турбини, инвестирайки над 11 милиона немски марки не и без помощта на кредити и държавни субсидии. Като цяло инвеститорите във вятърноенергийните проекти получили минимум от 8 до 10 процента възвръщаемост по тяхната инвестиция.

Не след дълго три от мандрите в селището получават разрешение за строеж на генератори на биогаз. Днес, три компании управляват общо четири анаеробни биодистилатора, които произвеждат 320000 kWh/година. “Един по един, хората започнаха да предлагат идеи и проекти за енергийна независимост”, казва кметският администратор.

Тласъкът даден от националната изкупвателна тарифа

След като през 2000г. Германия приема нови изкупвателни цени като част от политиката за подпомагане на използването на възобновяеми енергийни източници, инвестицията в екологичните проекти става още по-атрактивна за гражданите и местните предприемачи, особено що се отнася до слънчевите панели. Според договорите с регионалната енергийна компания гражданите, които са инсталирали слънчеви системи в домовете си през 2004, получават от 45.7 до 57.4 цента/kWh, като изкупуването е гарантирано с постоянна цена за 20 години.

Днес, 190 дома във Вилдполдсрид имат слънчеви панели, произвеждайки 3300 kWp, a девет общински сгради произвеждат 390 kWp. Генерираната енергия се продава на регионалната енергийна компания и приходите покриват напълно цената по годишната поддръжка. Допълнителните печалби се използват за финансиране на обществени потребности, като например музикални инструменти за училищата или ново оборудване за пожарната.

Отопление и енергийна ефективност

През февруари 2005 общината на Вилдполдсрид кандидатства за субсидия за реализацията на подземна отоплителна мрежа и на система за комбинирано производство на топлина и енергия. Ноември, същата година, е пусната в действие отоплителната инсталация на биомаса (пелети), а старите нафтови генератори са затворени. Дървеният материал е станал препоръчителен при строителството и отоплението на новите сгради, поради близостта на селото с обширни гори.

През 2011г. кметството приема наредба, която изисква в строителството на всички нови сгради да бъдат включени мерки за енергийна ефективност, близки до тези в програмата “Пасивни домове”, приета от германското федерално правителство през 2008. Строителите трябва да проектират пасивни домове – с максимална изолация, ефективни уреди и без никакви нафтови топлоизточници. Общината също така въвежда отстъпка, която да компенсира разходите по строителството на енергийно-ефективни домове.

В този дух на енергоспестяване един предприемчив собственик на къща във Вилдполдсрид, Томас Херинг, участва в друга енергийна програма наречена “AlpEnergie Project”, която използва новата технология Joonior. При нея даден уред се включва към устройството Joonior, което следи цените на регионалната енергийна компания и включва уреда, когато цената на енергията е ниска, понижавайки по този начин разходите за потребление.

Модел за подражание

До 2010 г. Вилдполдсрид е намалило CO2 емисиите с 65 процента, а управниците и гражданите вярват, че ще постигнат 125 процента до 2012 г.

В резултат на своя успех Вилдполдсрид получава множество национални и международни награди за опазване на природата и за използване на възобновяема енергия. Кметството дори организира обиколки за представители на други села и общини, за да им помогне в стартирането на собствени програми за защита на климата.

„Ограничаването на промените в климата може да стане само с участието на всички жители на едно село и със 100% подкрепа от управата. Този модел не работи едностранно. Ние често прекарваме доста време да обясняваме на нашите посетители как да мотивират своето кметство (и кмет) да започне да мисли различно. … От туровете, които правим, нашите гости разбират колко добре могат да вървят нещата когато хората са ентусиазирани и убедени“, кметът Зенгерле.

И така, печелившата формула на инициативите в това енерго-ефективно село се базира на три решаващи фактора – националната политика по подпомагане на зелени проекти, местната общинска инициатива и регламентация, както и гражданския подем.

Нека си пожелаем подобно екологично развитие и в нашата хубава България! 🙂

Източник: BioCycle, August 2011, Vol. 52, No. 8, p. 37

Отговорете

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s