Слънчеви системи за отопление

Един от най-известните алтернативни начини за производство на топла вода за отопление и битова гореща вода е използването на слънчева енергия с помощта на слънчевите колектори.

Два типа от тях са най-удачни за нашите условия – тръбен вакуумиран и плосък с изолация.

Слънчевият колектор, изграден на вакуумен принцип е високоефективен. Негово предимство е независимостта му от външната температура и вятър. Новите материали и технологии, от които е конструиран, осигуряват продължителна и безаварийна работа за дълъг период от време – минимум 20 години. Високо селективният слой функционира в условията на вакуум, няма условия за окисляване и затова издържа изключително дълго. Колекторът е олекотен и е удобен за монтаж на всички видове покриви. Поддръжката му е лесна и  евтина.

Другият вид слънчеви колекори – плоски, с алуминиев абсорбер също имат своите предимства. Крайният продукт е преминал през хидравлични и топлотехнически изпитания. Заедно с това колекторите имат по-ниска цена. Изолирани са с минерална вата, намаляваща до минимум загубите от топлина. В завършен вид колекторът е здрав, лек и с приятен дизайн.

Колекторните полета се изпълняват с различен тип плоски слънчеви колектори: със селективно и без селективно покритие на абсорбера. Инсталациите се изграждат по индиректна схема с топлинен акумулатор. Колекторните полета имат ориентация юг – югозапад и ъгъл на монтаж около 45-40°. Топлоносителят в първичните слънчеви кръгове е 33%-ен воден разтвор на пропиленгликол с температура на замръзване – 25°С.

Слънцето предлага огромен енергиен ресурс. Територията на България е разположена в климатичен пояс с променливо слънце греене в зависимост от географската зона. Според изследванията на БАН слънчевата активност варира от 1200 до 1700 kWh/m².

В цялата страна има подходящи условия за използване на соларна система.

А – директно слънчево греене
В – дифузно слънчево излъчване
С – отразени слънчеви лъчи
D – слънчево излъчване недостигащо земната повърхност

Соларната инсталация е интелигентна и високо ефективна система за производство на топлина. Безплатната слънчева енергия се абсорбира от колекторите, съхранява в обемен бойлер и при нужда се подпомага от газов котел.

КлиВенТо осигурява гарантиран комфорт при всякакви атмосферни условия благодарение на качествените слънчеви колектори /вакуумни или плоски, произведени в новия завод на FERROLI – Италия. Техническото решение с колектори на FERROLI, в комплект с обемен бойлер и газов котел /кондензационен или традиционен/, осигурява безплатен принос към произвежданата от котела топлина и намалява месечните сметки за газ. Това осигурява възвращаемост на направената инвестиция в рамките на няколко години.

 

Соларната система е подходяща почти за всяко домакинство. Слънчевите колектори FERROLI  разполагат с набор от монтажни рамки подходящи за монтаж върху скатен и плосък покрив или за вграждане в него. Модулната система с принудителна циркулация на FERROLI за три типоразмера на водосъдържателя (200, 300 и 500 литра), дава възможност за бързо и лесно изграждане. Всеки комплект включва слънчев колектор/и, обемен бойлер, соларна станция (електронен блок за управление, помпа, разширителни съдове, измервателна, регулираща и предпазна арматура – в един корпус).

Слънчевите колектори FERROLI са гарантирано защитени срещу атмосферни влияния и отговарят на европейската норма EN 12975.

Селективното покритие на абсорбера от титаниев оксид осигурява изключително висока ефективност и максимално оползотворяване на слънчевото греене.

Моделната гама слънчеви колектори на FERROLI дава възможност за различни варианти за монтаж.

ECOTOP VF е модел предвиден за скатен или плосък покрив. Фабричните монтажни рамки гарантират сигурен, бърз и лесен монтаж, независимо от вида на покрива и керемидите. Възможно е паралелно свързване до 6 броя колектори.

Моделът LEJ LINE предлага възможност за интегриран в покрива монтаж. Липсата на видими закрепващи елементи осигурява естетичен и компактен вид, и го прави естествено допълнение на покривната конструкция. Паралелно свързване до 5 колектора.

Високо ефективния вакуумен колектор ECOTUBE е предназначен за почти целогодишна употреба. Монтажни рамки за скатен и плосък покрив, с паралелно свързване до 6 броя колектори.

Модел ECOTOP VF LEJ LINE ECOTUBE
Размери, mm 1116x2000x80 1290x2005x102 1560x1647x107
Абсорбираща площ, m² 2.21 2.305 2.36
Нетно тегло, kg 43 50 42
Съдържание на топлоносител, l 1.5 2 2.27
Максимална температура, °С 190 192 286
Селективно покритие титаниев оксид
Абсорбция, % 95±2 95±2 96±1
Емисия, % 5±2 5±2 6±1
Максимално налягане, bar 10 10 10

Слънчевите системи на FERROLI с естествена циркулация предлагат техническо решение с минимални капиталовложения. Тя работи на базата на основен физически принцип, и не се нуждае от помпа и електроника. Това прави системата изключително икономична и намалява експлоатационните разходи до минимум.

Слънчевата система с естествена циркулация е напълно пасивна без помпи и управления в кръга между колектора и бойлера. Циркулацията се осъществява на принципа на хидростатичния подем. Слънчевата радиация загрява топлоносещия флуид в колектора, след което се издига в топлообменика на бойлера, над колектора. Там флуида отдава топлината си на водата в бойлера, охлажда се и се връща обратно надолу в колектора и процесът се повтаря. При липса на слънчево греене флуида не се загрява в колектора и такава циркулация няма.

За удобство на потребителите от FERROLI са разработили предварително оразмерени комплекти, модел ECOLUX с обемни бойлери 160, 200 и 300 литра, с подходящите за тях слънчеви колектори и възможност за монтаж както на плосък, така и на скатен покрив. Достатъчни за задоволяване нуждите от топла вода на 2 – 6 човека.

КлиВенТо предлага цялостно техническо решение за използване на слънчевата система с естествена циркулация, свързана с двуконтурен газов котел, комбиниран с термостатичен смесителен вентил за стабилизиране и ограничаване температурата на употребяваната топла вода. Бойлерът е със серийно вграден електрически нагревател, по този начин се осигурява възможност за целогодишна експлоатация на системата. Системите с естествена циркулация изискват ниски разходи за изграждане и поддръжка и същевременно компактен и атрактивен външен вид.

Модел ECOLUX 160 ECOLUX 200 ECOLUX 300
Размери, cm 139x213x191 139x213x191 215x213x191
Абсорбираща площ, m² 2.32 2.32 3,56
Работно тегло, kg 283 333 478
Нетно тегло, kg 129 137 186
Брой колектори 1 1 2
Покритие на бойлера стъклокерамика
Селективно покритие титаниев оксид
Абсорбция, % 95
Емисия, % 5
Максимална температура на I кръг 175°С
Максимална температура на II кръг 95°С
Защита на бойлера магнезиев анод
Максимално налягане на I кръг 1.5 bar
Максимално налягане на II кръг 13 bar

Колекторите са в основата на соларната инсталация. Те работят ефективно тогава, когато са част от една синхронизирана соларна система от газов котел, обемен бойлер и електронно управление.

При липса или слабо слънчево греене, произвежданата енергия от слънчевата система успешно се допълва от кондензационните котли на FERROLI.

Слънцето нагрява абсорбера на колектора и циркулиращия в него флуид. При системите с принудителна циркулация, той се транспортира с помощта на помпа към долната серпентина на бойлера, където отдава топлината си на водата за битови нужди, съдържаща се в него. Регулаторът по температурна разлика включва помпата в соларния контур само тогава, когато температурата в колектора е по висока от тази в долната част на бойлера. Температурната разлика се отчита от съответните датчици и информацията за нея се подава към електронния управляващ блок. При слабо слънчево греене, бойлерът се подгрява от газов котел с помощта на втората – горна серпентина на бойлера. Поради температурното разслояване на водата във вертикалния бойлер дозагряването се ограничава само в горната му част и по този начин то се използва възможно най-малко. В момента, в който се постигне желаната температура в бойлера, мощността на котела остава на разположение за отоплението на жилището.

 

Отговорете

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s