Как да разпознаем качествените пелети?

Некачествените пелети водят до ниска енергийна ефективност и, дори да са по-евтини, могат да увеличат отоплителните Ви разходи. Оставят повече пепел и могат да блокират котела.

Качеството на пелетите зависи от много фактори: вида дървен материал, размера на частиците, съхранението, метода на изсушаване и шлифоване, процеса на гранулиране.
Що се отнася до суровината, пелетите могат да се произведат от различни видове дърво, но качеството зависи най-вече от това да не съдържат синтетични свързващи вещества или бои.
От процеса на производство зависи консистенцията на пелетите. По време на гранулирането дървесните стърготини биват пресовани и затоплени. Най-важният елемент тук е налягането: колкото е повече, толкова по-висока е температурата, толкова по-качествени са пелетите. Пелетите произведени с неподходящи машини, или спестявайки енергия, изгарят много по-бързо, намалявайки ефективността на котлите/печките, в които биват използвани.
И така, как да разберем колко качествени са пелетите, които използаваме?
 • По време на горене миризмата трябва да е същата като при горене на дърва.
 • Пелетите, които не съдържат синтетични добавки би трябвало да се разтворят при повишаването на влажността. Сложете една шепа пелети в съд пълен с вода: дървесните стърготини би трябвало да се напоят с вода и да се разделят.
 • Пелетите трябва да съдържат малко количество дървесен прах. Дървесният прах е сигнал, че пелетите се трошат.
 • Цветът на пелетите трябва да е хомогенен и близък до този на дървото. Цветът варира според вида дърво и според това дали се съдържа дървената кора. Повърхността на пелета може да бъде по-тъмна заради процеса на производство. Пелетът не трябва да съдържа нищо друго освен дърво: бои, пластмаса, и подобни, могат да повредят инсталацията и, най-вече, са вредни за здравето.
 • Влажността трябва да е под 12%. Пелетите с повишено съдържание на вода не задържат консистенцията си. Влажността намаля ефективността на горенето, тъй като част от енергията се изразходва за изпаряване на водата. Пелетите с висока влажност произвеждат бял дим при горене. Влажността не само намаля калоричността и увеличава количеството димни газове, но също така надува пелетите и това може да повреди котела/камината.
Преди да закупите, проверете следното:
 • Пелетите трябва да са цилиндри с постоянен диаметър и гладка и лъскава повърхност.
 • В пакета на пелетите да няма голямо количество дървесен прах.
 • Цялостта на опаковката, тъй като пелетите абсорбират влажността.
 • Дали на опаковката са посочени детайли за сертификати за качество.

3 thoughts on “Как да разпознаем качествените пелети?

 1. Много ви благодаря за тази интересна статия и се радвам, че се сблъскахме с нея.Тъй като ни предстои правене на камина,която искаме да бъде и като барбекю.Казаха ни че може да се направи две в едно. Но по време на самото разпалване, трябва да се изчака и дърветата във камината ни е нужно да са се разгрели, преди да се затворят отворите. В случаи, че камината ни е вградена в стената и представлява класически тип камини, нямало да се налага да затваряме отворите. Но не знам дали наистина е така, а нашата ще бъде вътре вградена с какъв материал ни съветвате да горим.

 2. zdraveite, zakupih peleti koito sa svetli na cviat niamat nikakva prah ne se razpadat tvardi sa znachi sa suhi goriat dobre no sled kato izgoriat v legencheto na gorelkata ostavat golami parcheta / buci/ koito sa tvardi kato kamak prilichat mi na stopen metal loshoto e che se polepvat po nagrevatelia i ne mogat da se chistiat, taka mi izgoria nagrevatelia i sega gledam che i novia e polepnal vseki moment go chakam da izgori, ne znam kakvo da pravia veche sam gi kupil tezi peleti dokato vzema drugi sigurno i tozi nagrevatel shte izgori, blgodaria.

Отговорете

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s