Избор на Печки на пелети

За да закупите печка на пелети, която отговаря на вашите нужди е важно да се обърне специално внимание на топлинна мощност, както и на необходимите функции и естетически аспекти на продукта: печката трябва да бъде в състояние да отоплява оптимално средата, в която е инсталирана.

Как да изчислите топлинната мощност, необходима за отоплението на жилището или работно място, за да изберете правилната печка на пелети?

За да се насочите към идеалната топлинна мощност на подходящата печка на пелети, първо трябва да знаете размерите на средата, която ще отоплявате (в кубични метри).
След което е необходимо да се запознаете и с друга информация, свързана най-вече с възможността за изолация на самата къща (жилище). Необходимата мощност за отопление може да бъде повлияна от фактори като наличие на стъклопакет, изложение, наличието на изолация по стените, разположението на жилището и т.н.

За изчисляване на необходимата топлинна енергия, трябва да умножите размера на отопляемата среда в кубични метри с коефициент, свързан със степента на топлоизолация, чиято стойност може да варира между 0.040 (висока изолация) и 0.060 (ниска изолация).

Пример: трябва да се отоплява един апартамент от 100 квадратни метра с височина 3 метра (300 кубични метра), с ниска степен на изолация (коефициент 0,060), необходимата топлинна мощност ще бъде около 18 KW.

300 * 0,060 = 18

Стойността е, разбира се, приблизителна: има параметри и фактори на отопляемото помещението, за които е необходим по задълбочен анализ, за да се получи много по-точна стойност.

Преди закупуване на печка на пелети винаги разчитайте на съвет от Вашия инсталатор, така че не забравяйте да намерите и изберете продукт, който най-добре отговаря на вашите нужди.

Отоплението на големи площи (напр. по-голяма от 100 квадратни метра) може да изисква използването на печки на пелети, които могат да разпределят топъл въздух в различните стаи на апартамента, чрез система от въздуховоди.

Сред техническите характеристики, които трябва да се вземат предвид, преди да пристъпите към закупуването на печката на пелети са:

* Капацитет на резервоара
* Ефективност
* Мощност на пламъка
* Отопляем обем
* Разход на гориво
* Размери
* Димоотвеждане
* Тип на покритието (керамика, стомана)
* Естетични фактори (цвят, форма, стил и др.)

При закупуването на печка на пелети, най-накрая може да се отбележи, че колкото по-ниски са разходите свързани със закупуването на продукта, толкова по-голяма консумация на енергия може да има този продукт.

Поради тази причина, винаги е добра практика да се проверява етикета на категорията класификация,  което е показателно за действителното потребление на енергия от уреда.

1 thought on “Избор на Печки на пелети

  1. Голямото предимство на пелетните камини и печки е съчетанието на уют, който дава традиционната камина на дърва с пълна програмируемост. Съвременните печки на пелети също предлагат допълнителни предимства, които правят използването им по-практично и изключително лесно.

Отговорете

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s