Абсорбционни чилъри

     Опазването на околната среда се превърна в един от основните приоритети за съвременното общество. Намаляването на запасите от енергийни ресурси и безконтролното замърсяване на природата, наложи създаване на нови технологии за оползотворяване на възобновяеми енергийни източници и отпадъчни продукти от производствения цикъл.

    Една иновативна технология за отопление и климатизация на сгради и производство на битова гореща вода с използване на кондензационен модулиращ абсарбционен чилър и слънчев концентратор предлагат италианските производители от Systema S.p.A..

Ако се позовем на втория закон на термодинамиката, който гласи, че при всяко преобразуване на енергия от един вид в друг има загуби, то КПД на един електрически чилър е 83%, отнесено към загуби в електрическите централи – 56% и загуби от преносни мрежи – 8%. При моделът Castalia този процес е съкратен, като директно от горивото се получавa хладилна или топлинна мощност с използване на непрекъсната модулация от 20 до 100% и намалено потребление на енергоресурси. Castalia е моноблокова термична група, заместваща едновременно котел и електрически водоохладител, която произвежда гореща вода за отопление и битови нужди и охладена вода на принципа на абсорбционния цикъл с литиев  бромид. Ефективността на Castalia достига 130%. Използвайки общ контролен панел за управление се намаляват влаганите технически средства. Икономията на енергия е над 50% в сравнение с електрически водоохладител. Ако анализираме конкретен случай на хотелска структура, потребяваща енергия от 163 000 kWпрез зимата и 98 000 kW през лятото, то направената инвестиция би се изплатила за 3 години, базирайки се на направените икономии от енергия.

Включването на самонасочващ се слънчев концентратор към термичната група Castalia  дава възможност за модулиране на допълнителна охладителна мощност  от 17 до 300 kWи отоплителна мощност от 20 до 400 kW. В този случай използваното гориво  може да се замени с термичен слънчев генератор на безплатна енергия.

Заместител на слънчевата енергия може да бъде остатъчната термична енергия, необходима за някои производствени процеси, която се изхвърля в околната среда. Една такава възможност е производството на електроенергия, където произведената електроенергия е 36%, загуби 14% и 46% остатъчна термична енергия.  В този случай чрез използване на безплатна термична енергия, подадена към абсорбционния чилър, може да се произведе хладилна мощност и битова гореща вода, както и термична енергия, с която да се намалят използваните енергоресурси. Водоохладители с такова предназначение са моделите SYBCT с мощност от 23 до 115 kW; SYB.., с опция за включване на геотермална термопомпа и ефективност от 213%; SYIFA, при който има още един абсорбционен кръг и мощността е от 174 до 23 260 kW, СОР 1,39. Възможностите по отношение на моделите са много разнообразни и могат да бъдат в съответствие с нуждите на всеки отделен производствен цикъл: мощност, енергоносител, начин на инсталиране.

Отговорете

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s